Individuele therapie

Welke therapievorm we inzetten is afhankelijk van de uw aanmeldvraag, de multidisciplinaire richtlijnen en persoonlijke voorkeur. Vaak maken we gebruik van een combinatie van een aantal methodieken als cognitieve gedragstherapie, EMDR, systeemtherapie en schematherapie.

Relatietherapie voor individuen

Kenmerkend voor systeemtherapie is dat je samen met je partner of gezin in behandeling bent. Er kunnen echter verschillende redenen zijn om voor individuele systeemtherapie te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer in n relatie/gezin slechts één persoon een hulpvraag heeft. Of iemand wil een aantal zaken over zichzelf met betrekking tot het gezin van herkomst uitzoeken, zonder dat familieleden er bij betrokken zijn. Ook kan het zijn dat iemand geen eigen gezin of partner heeft en uit wil zoeken waarom in nieuwe relaties steeds in hetzelfde patroon ontstaat.

Als je kiest voor individuele sysyteemgesprekken, kom je alleen, maar staat je relatie met anderen centraal. Bijvoorbeeld de relatie met ouders, broers en zussen, of die met een partner en kinderen. In de gesprekken gaan we, binnen de context van de na te streven doelen, op zoek naar oplossingen die voor jou werken. Er kan concreet geoefend worden met nieuwe mogelijkheden.

Soms gebeurt het dat we met individuele systeemtherapie starten en dat een partner of gezinsleden later meekomen. Dit gebeurt alleen als iedereen daartoe bereid is.

Werkwijze

Binnen een week na het eerste contact is het mogelijk een kennismakingsgesprek te plannen. Daarin bespreken we je hulpvraag en verwachtingen. Als er voldoende vertrouwen in de samenwerking is en we met elkaar besluiten de therapie te starten, maken we afspraken voor vervolgsessies. De frequentie van de gesprekken is in de regel eens per twee weken en meestal zijn zes tot tien gesprekken voldoende om tot een goed resultaat te komen.
In de gesprekken staat je relatie met anderen centraal.